3 YILDA 700 METRUK BİNA YIKILDI…

Sahipleri tarafından boşaltılan ve zamanla eskiyerek çökme tehlikesi ile karşı karşıya kalan metruk binalar ve kaçak yapıların yıkım işlemleri Sivas Belediyesi ekiplerince sürdürülüyor.

Kötü niyetli kişiler ve madde bağımlılarının uğrak mekânı haline gelerek mahalle sakinlerini tedirgin eden binaların yıkımları, sahiplerinin muvafakatleri alınarak yapılıyor. Bu anlamda son üç yıl içerisinde şehir merkezinde tespit edilen 700 farklı yapı ortadan kaldırıldı.

Devam eden yıkım çalışmalarını Vali Salih Ayhan ve ilgili kurum yetkilileri ile birlikte inceleyen Belediye Başkanı Sami Aydın, yıkım işlemleri hakkında bilgi verdi.

İncelemeler sırasında mahalle aralarında bulunan hala kullanımda olan eski yapıları da ziyaret eden protokol üyeleri, burada ikamet eden hane sakinleri ile görüşerek evlerin tahliyesini istediler.

Yıkım işlemlerinin sürdürdüğü Kale Projesi’ni de ziyaret eden protokol üyelerine bilgi veren Başkan Aydın, “Şu an kalede 50 civarında bu tür yapı var. Onlarında bir kısmını bugün sayın valimizle birlikte görme fırsatı bulduk. İnşallah yakın zamanda o yapılar da ortadan kaldırılacak. Şu an bulunduğumuz alan Sivas Kalesi… Burada da yaklaşık 150 civarında bu tür yapı vardı. Alanı virane haline gelen bu evlerden temizledik.” ifadesini kullandı.

Kalede Sivas'ın geçmişini yansıtan güzel bir mahalle ortaya çıkaracaklarını kaydeden Aydın; “Bu alanı komple kamulaştırdık. Şu anda yıkım çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah önümüzdeki 4-5 aylık süreçte Sivas'ta metruk yapı diyebileceğimiz yapılar tamamen temizlenmiş olacak. Vatandaşın can güvenliği ile birlikte hem görüntü kirliliği hem de bir takım suçların merkezi olan yerler tamamen ortadan kaldırılmış olacak. Valimiz Sivas'ı iyi tanıyor. Bu konuda da irade ortaya koyuyor. Dolayısıyla bu süreç daha da hızlı bir şekilde yürüyor. İnşallah bu da örnek bir çalışma teşkil edecek.” dedi.

Vali Salih Ayhan ise “Öncelikle İstanbul'da malumunuz bir bina çöktü. Bundan dolayı 21 vatandaşımız vefat etti. Ölenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Bize ders oldu tabi bununla beraber almamız gereken tedbirleri de daha önceden biz başlamıştık. Bugün de bunu yerinde tespit etmek, değerlendirmek için belediye başkanımızla beraber geziyoruz. İç İşleri Bakanlığımızın yakın zamanda güzel bir çalışması oldu. Demek ki bu durumu öngörmüştü ki önlem almaya başlamışlardı. Metruk binaların tespiti, güvenlik tehlikesi oluşturan uyuşturucu ve sigara kaçakçılarının merkezi olan, çevre kirliliği oluşturan ve kent estetiğini ciddi anlamda bozan yapılarla ilgili bir çalışma yapın diye bir talimat vermişti. Bu çalışma esnasında komisyonlar kuruldu Çevre Şehircilik İl Müdürlüğümüz ve vali yardımcılarımız başkanlığında ilimiz genelinde 419 bina tespiti yapıldı. Sorunlu olanların tespiti yapıldıktan sonra ilk etapta 11 adedi yıkıldı. Bugün de bazı yıkımlar gerçekleştirilecek. Burada tabi hepsini yıkmak istiyoruz ama mülkiyet problemleri, rapor alınması gerekmekte. En azından bunları yapamasak da binanın çevreye zarar vermesini engelleyecek mekanizmayı kurmamız lazım. Güvenlik tedbirlerini oluşturmamız lazım.” şeklinde konuştu.

Oluşturma Tarihi :12 Şubat, 2019