‘SİVAS PASTIRMASI’ TESCİLLENDİ...

Tadıyla tüm dünyaya nam salan Sivas Pastırması'na Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 'Coğrafi İşaret Tescil Belgesi' verildi.

Belediyemiz, Sivas Valiliği, Sivas Ticaret Borsası ile Sivas Ticaret ve Sanayi Odası tarafından ortaklaşa düzenlenen tanıtım etkinliğinde, katılımcılara kilolarca pastırma ikram edildi.

Atatürk ve Kongre Müzesi bahçesinde düzenlenen etkinliğe Sivas Valisi Dr. Yılmaz Şimşek, Milletvekili Semiha Ekinci, Belediye Başkanımız Hilmi Bilgin, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Eken, Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, il protokolü ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, Sivas adına önemli bir adım attıklarını söyledi.

2020 yılında süreci başlattıklarını ifade eden Başkan Hastaoğlu, “2020 yılında Sivas Ticaret Borsası olarak Sivas pastırmasına yönelik başlatmış olduğumuz süreci tamamladık. Sivas pastırmasının Coğrafi İşaret Belgesini alarak bu nefis lezzeti gelecek nesillere aktarmak için çok önemli adımı atmış olduk. Lezzetini Sivas'ta yetişen büyükbaş hayvanların etlerinden ve Sivas tuzundan alan tescili ile birlikte hem ticari hem turizm anlamında ilimize büyük katkı sağlayacak olan Sivas pastırması böylelikle coğrafi işaretli ürünler arasına katılarak markalaşmış oldu. Bu başarıyı hep birlikte kutluyoruz. Başarı sadece bizim değil hepimizin” dedi.

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Eken ise Sivas pastırmasının hak ettiği yere geldiğini söyleyerek, “Buradan tüm dünyaya seslenmek istiyorum; Kayseri pastırması da çok güzel ama Sivas pastırması etinden, sütünden, yerinden, yeminden, havasından tam imal edilen yer Sivas. Artık inşallah bugünkü bu tanıtımla birlikte yurt dışından, yurt içinden gelen yatırımcımız, sıla-ı rahim için gelen hemşerilerimiz fark etmez hepsinden pastırmamızın tadına bakacaklar İnşallah. Bir taraftan Ticaret Odası, bir taraftan Ticaret ve Sanayi Odamız, bütün STK'larımız hep birlikte ürünlerimize, ürettiklerimize markalarımıza sahip çıkarsak Sivas hak ettiği yere gelecek” ifadelerini kullandı.

BİLGİN: "MARKALAŞMAMIZ GEREKİYOR"
Belediye Başkanımız Hilmi Bilgin ise, markalaşmanın öneminden bahsederek, “Sivas'ın tüm değerlerinin tescil edilmesi, markalaşması noktasında üzerimize düşeni yapacağız. Birçok ürünümüz var ama günümüzün ticari hayatında ürünlerin değerinde satılabilmesi için tescillenmesi ve en az onun kadar önemli, markalaşmamız gerekiyor. Bu noktada yapılan bu çalışmalar aslında markalaşmada önemli bir adım. Öncelikle ürünün Sivas yöresine ait olduğunu tescil ediyoruz. İnşallah önümüzdeki süreçte de her değerimizi markalaştırarak ticarileştirdiğimiz zaman daha değerli bir noktaya gelecek” diye konuştu.

AK Parti Sivas Milletvekili Semiha Ekinci de, pastırmaya karakteristik özelliğini veren önemli unsurun kurutma işleminin tamamen doğal hava şartlarında yapılmasının olduğunu söyleyerek, Türk Patent Kurumu’ndan tescil alınmasının memnuniyet verici olduğunu belirtti.

Programda son olarak konuşan Vali Dr. Yılmaz Şimşek, coğrafi işaretli ürünlerin o kent ile anılmasını ve şehrin markalaşmasını sağlayan unsurlar arasında yer aldığını ifade ederek “Bursa denilince İskender kebap, Gaziantep denilince ise baklavanın akla gelmesi kentlerin coğrafi işaretlerle ne derece özdeşleştiğini ortaya koymaktadır. Coğrafi işaretler, yerel üretime ve kırsal kalkınmaya destek olma, geleneksel bilgi ve kültürel değerleri muhafaza etme, turizme katkı sağlama ve ürün taklitçiliği ile mücadele etmeyi de amaçlamaktadır. İtalya, İspanya, Fransa gibi ülkelerde coğrafi işaretlerden yıllık 45 milyon dolarlık bir kazanç sağlanması coğrafi işaretli yerel ürünlerin turizm potansiyelini yükseltmede ve turist çekmede etkisini göstermektedir.” dedi.

Konuşmaların ardından Vali Dr. Yılmaz Şimşek, Türk Patent Kurumundan alınan coğrafi işaret belgesini Sivas Ticaret Borsası Başkanına takdim etti.

İl protokolü de Sivas’taki üreticilere belgelerini takdim ettiler. Programın ardından il protokolü Kongre Müzesi Bahçesi'ne açılan stantları gezdiler.

Oluşturma Tarihi :04 Temmuz, 2022

Okunma Sayısı : 400